28 augustus 2022
Bessel van der Kolk in Zomergasten
De auteur van het boek ‘Traumasporen’ is vanavond te gast bij Zomergasten. In de aflevering komt onder andere zijn kijk op neurofeedback aan bod.
16 oktober 2015
De leugen van de pil tegen psychische klachten.
Dertig jaar geleden was de geestelijke gezondheidszorg verrukt over de nieuwe SSRI’s. Deze pillen zouden beter werken dan voorgangers en minder bijwerkingen veroorzaken. Na dertig jaar blijkt echter dat het aantal mensen met psychische klachten niet is afgenomen en het gebruik van psychofarmaca enkel is toegenomen. Een pil lijkt goedkoper dan psychotherapie, waardoor artsen (en vooral huisartsen) sneller een pil voorschrijven. Op de lange termijn kunnen de effecten van deze medicijnen echter veel duurder uitvallen.
De farmaceutische industrie lijkt de enige te zijn die gelukkig is geworden van het toegenomen gebruik van pillen in de geestelijke gezondheidszorg.
Dit schrijft Bram Bakker in NRC next. Ooit geloofde hij in de psychofarmaca, promoveerde op de werking van paroxetine (Seroxat) bij paniekstoornissen en promootte het gebruik van pillen in de geestelijke gezondheidszorg.
Metingen met neurofeedback hebben ook laten zien dat farmaceutica een zeer groot effect hebben op de hersenactiviteit. Dit is niet altijd een gewenst en heilzaam effect. Daarbij gebruiken mensen vaak jarenlang middelen, die helemaal niet bedoeld zijn voor gebruik op lange termijn. Dit omdat zij bang zijn voor terugvallen na het stoppen met de middelen.
Vooral ook het gebruik van middelen bij kinderen (bijvoorbeeld te gen ADHD) wekt bezorgdheid. De lange termijn effecten van veel medicijnen zijn onbekend en worden zo uitgetest op haar gebruikers.
Neurofeedback kan soms een alternatief zijn voor het gebruik van medicijnen, een hulp zijn bij het afbouwen van medicatie of de hoogte van de nodige dosering verlagen.
Zoek een alternatief voor de pil en maak vrijblijvend kennis met neurofeedback, met een gratis proefsessie.
20 augustus 2015
Wat denk jij? Zijn wij een willoze computer die enkel doet wat geprogrammeerd is door ons DNA en onze hersencellen? Of zijn we meer dan dat?
Wij zijn niet ons brein, dat stelt huisarts Arie Bos in zijn nieuwe boek: mijn brein denkt niet, ik wel.
Hij gaat hiermee in tegen het beeld dat geschept wordt door onder andere de heer Swaab, met zijn boek: wij zijn ons brein.
Ondanks dat we steeds beter kunnen zien wat er zich in het hoofd af speelt, is er ook steeds meer bewijs dat wij zelf ons brein kunnen vormen en sturen.
Waar komt dat vandaan? Denk mee over wie wij zijn en waar ons bewustzijn vandaan komt!
Wat denk jij? Zijn wij een willoze computer die enkel doet wat geprogrammeerd is door ons DNA en onze hersencellen? Of zijn we meer dan dat?
Laat in een post op Facebook weten hoe jij daar over denkt!
Neuroline kan je een kijkje geven in wat er zich afspeelt in je hoofd. Zo kunnen we zien waardoor je moeite hebt met concentreren of waarom je zo’n uitgebrand gevoel hebt.
Op die manier kunnen we je leren beter te functioneren. Het brein is immers gemaakt om mee te leren en vormen. We zijn echter geen computer, zoals Swaab ons graag vertelt.
Ben je nieuwsgierig naar waar jouw klachten vandaan komen?
Doe dan een intake of een gratis proefsessie bij Neuroline.
14 augustus 2015
Is het deze zomer weer niet gelukt van dat vetrandje af te komen?
Stress is wellicht de oorzaak!
Volgens voedingsdeskundige Marilyn Grenville in een gesprek met Daily Mail, kan vet rond je middel wel eens veroorzaakt worden door de adrenaline die wordt afgegeven wanneer we worden blootgesteld aan stress.
Ook Diëten kan dermate stressvol zijn dat het er voor zorgt dat je lichaam vet op gaat slaan.
Wil jij zonder stress de nazomer door? Kom dan trainen bij Neuroline!
Lees het hele artikel hier
23 maart 2015
Steeds meer jongeren worden geplaagd door stress
Steeds meer jongeren blijken last te hebben van stressgerelateerde klachten, zo blijkt uit onderzoek van Arboned.
Uit de studie onder 1.000.000 werknemers blijkt dat jongeren gestrest raken door onzekerheid over hun baan door tijdelijke contracten, zorg voor hun jonge gezin en ontevredenheid over het niveau van hun baan.
29 januari 2015
Dokter Phill bespreekt neurofeedback
Dokter Phil, de bekende tv psycholoog uit Amerika heeft in een van zijn uitzendingen neurofeedback besproken bij de behandeling van ADHD klachten.
Een van de ouders in het programma werd voor het blok gezet een kind ritalin te laten nemen om op school te blijven. Dokter Phil bespreekt in dit licht de voordelen van neurofeedback als lange termijn oplossing en een alternatief voor medicijnen.
6 januari 2015
Tablet en e-reader zorgen voor slechtere nachtrust
Neurofeedback helpt bij slaapproblemen, maar er zijn ook dingen die je zelf kan doen om de slaap te verbeteren.
Zo is het nu bewezen dat het lezen van smartphone of ereader de slaap verstoord en zorgt voor een slechtere nachtrust.
Neuroline geeft daarom de volgende tip voor het nieuwe jaar: lees een echt boek van papier!
Onderzoekers van de Harvard Medical School in de VS hebben ontdekt dat mensen na het lezen met een e-reader moeilijker in slaap vallen en minder goed slapen, zo meldt de BBC.
Zie BBC voor het hele artikel.
24 november 2014
Nederlandersschamen zich om hulp te zoeken voor psychologische klachten
Schaamte weerhoudt een kwart van de Nederlanders om hulp te zoeken bij psychologische problemen. Bij jongeren is dit zelfs een derde!
Hier volgt een tip: hoe eerder je een psychologisch probleem oplost, hoe sneller je er af komt en hoe minder kans je hebt dat de klachten weer terug komen!
Blijf dus niet zitten met een probleem, maar los het op!
Laat schaamte je er niet van weerhouden goed voor jezelf te zorgen.
Niemand verdient het om langer met een psychologische last rond te lopen dan nodig is, zeker niet door schaamte!
Blijf dus niet hangen in gedachten over wat anderen er van zouden vinden als er iets met je is, maar zoek hulp.
Zie hier het hele artikel.
5 november 2014
Verband stress en veroudering
Het is misschien een open deur, maar wetenschappers van het UMC in Groningen hebben ontdekt dat mensen die veel zijn bloodgesteld aan stress waarschijnlijk sneller verouderen.
In het onderzoek van Promovenda Sonja van Ockenburg is de hypothese getoetst die bekendstaat als de Allostatic load theorie.
Deze veronderstelt dat herhaalde blootstelling aan stress leidt tot ‘slijtage’ van de systemen die de lichamelijke reactie op stress reguleren, en dat die slijtage leidt tot ziekte.
Lees hier het hele artikel.
17 oktober 2014
BNR zendt intervieuw uit over neurofeedback
BNR nieuws radio heeft in het programma BNR gezond een interview gehouden over neurofeedback.
In het interview werd gesproken over hoe neurofeedback een goede aanvulling kan zijn op de huidige gezondheidszorg.
Neurofeedback is biedt mensen de kans zelf in te grijpen in wat er in hun hoofd gebeurd en niet af te wachten tot iemand anders of een pil de problemen oplost.
Dit geeft een gevoel van kracht en leidt er toe dat mensen in verschillende situaties zelf hun klachten leren te verminderen.
13 oktober 2014
Er wordt nog altijd een afgekeurd medicijn voorgeschreven voor ADHD!
Bescherm uzelf en uw kind tegen medicijnen waarvan niet bekend is wat ze doen en waarvan in sommige gevallen heel negatieve effecten bekend zijn, zoals van het middel Concerta.
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) wil het medicijn zelfs in de eigen richtlijnen opnemen als eerst aangewezen middel. Dat werd bekend in het radioprogramma Argos.
Neuroline biedt een veilig en bewezen alternatief om ADHD te behandelen en de klachten te verminderen.
6 oktober 2014
Deskundigen waarschuwen scholieren voor gebruik Ritalin
Het slikken van Ritalin kan ervoor zorgen dat schoolprestaties verbeteren, maar deskundigen waarschuwen voor het gebruik van het ADHD-middel.
lees het hele artikel hier
1 oktober 2014
Er bestaat een verband tussen het slikken van kalmeringspillen en de ziekte van Alzheimer.
Benzodiazepinen – veelgebruikte middelen tegen angst en slapeloosheid – zouden het risico op de ziekte van Alzheimer kunnen verhogen. Dat blijkt uit een studie van Franse en Canadese onderzoekers.
Neurofeedback kalmeert en helpt u goed te slapen zonder bijwerkingen en zonder medicijnen.
lees het hele artikel hier
23 september 2014
“Brein van mensen met slaapproblemen slinkt sneller”
Dat schrijven Engelse wetenschappers van de Universiteit van Oxford in Neurology.
Neuroline helpt mensen van slaapproblemen af, door de hersens rustig te maken, piekeren te verminderen en hierdoor een diepe en natuurlijke slaap mogelijk te maken.
Lees het hele artikel hier
17 september 2014
“Weg met dat label!”
Dat schrijft Liesbeth Hop in het Parool.
In het zorgsysteem wordt op mensen allerlei labels geplakt, om een behandeling voor de verzekeringsmaatschappijen begrijpelijk te maken. Om een behandeling vergoed te krijgen moet er een label worden geplakt.
Dit is een verkeerde impuls om te kijken wat er precies met iemand aan de hand is, om zo mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen van hun klachten af te komen.
Neuroline wil net als Liesbeth mensen bevrijden van een diagnostisch label. Het gaat niet om het label, maar om de klachten die worden ervaren en hoe deze het best kunnen worden aangepakt.
15 september 2014
Minister Asscher wil af van het taboe rond werkstress
Het is jammer dat er een taboe rust op het ervaren van stress op het werk, ondanks dat zo veel mensen hier onder lijden.
Na een bijeenkomst in Amsterdam met werkgevers over werkstress, zei de minister een radicale cultuurverandering te wensen bij bedrijven om werkstress bespreekbaar te maken.
Net als minister Asscher wil Neuroline mensen die stress ervaren op hun werk helpen hier van af te komen.
Lees het hele artikel hier
5 september 2014
Man met Alzheimer maakte 5 jaar lang zelfportretten
William Utermohlen (1933 – 2007), een man waarbij de ziekte van Alzheimer is gediagnosticeerd, maakte 5 jaar lang zelfportretten.
De portretten laten op een aangrijpende manier zien hoe het zelfbeeld van de man langzamerhand vervaagd, totdat hij zijn eigen gezicht niet meer herkend.
Zie hier de prtretten